Uloga roditelja u lečenju sportskih povreda dece

Sport je veoma važan i koristan za svako dete. Ipak u sportu i a treningu, osim zabavnih i važnih stvari, dešavaju se i one malo manje prijatne, kao što su sportske povrede, posebno ako deca treniraju profesionalno sport.

Kada se desi sportska ppovreda, ono što roditalji mogu da urade jeste da preduzmu sve zdravstvene mere, kao što su odlazak kod lekara na dijagnostiku stepena povreda, davanje terapije i lekova a po potrebi i poovlačenje sa sportskih aktivnosti.

Kada ste obavili zdravstveni deo, intervecnije, terapije, operacije, potrebno je da se svi zajedno uključite, sa trenerima, učiteljima i drugim autoritetima koji rade sa vašim detetom, kako bi oporavak prošao što bezbolnije.

Ipak, kao roditelj važno je da detetu budete i podrška u psihološkom i svakom drugom smsilu.

Ukoliko je dete tužno, zbog izostanaka sa treninga i takmičenja, potrudite se da mu objasnite da je sve privremno i da će se uskoro vratiiti na treninge.

Razgovarajte sa njim i potrudite se da mu dane oporavka učinite zabavnijim.

Ukoliko su povrede blaže izbegavajte rizičnija ponašanja, igranje u parku, gde bi moglo da dođe do pogoršanja povreda.

Budite svom deteteu podrška i hrabrite ga da se pridržava svih saveta kako bi oporavak trajao što kraće.

Zdrava ishrana je uvek važna a posebno, kada se dete oporavlja od bolesti ili povreda, pa vodite računa o izbalansiranoj ishrani.

Popričajte sa trenerima o daljim odlascima na treninge, a sa učiteljima oko školskih zadataka koje ne smete zanemarivati u ovo slučaju, kako bi se dete što lakše vratilo normalnim aktvnostima.