Šta da radite ako je vaše dete hiperaktivno?

Hiperaktivna deca zahtevaju mnogo više energije, vremena i opreza nego druga deca. Hiperaktivnost ne samo da je zahtevna, nego može biti i ometač u kasnijim fazama detinjstva, kao što je početak školovanja, domaći zadaci, kada se od dece zahteva da mirno sede na času.

Hiperaktivnost može dolaziti u različitim nivoima, sa ili bez poremećaja pažnje. Važno je znati kako da se roditelji izbore sa njom, kako da je kontrolišu i kanališu, kako bi dete vodilo jedan uravnotežen i srećan život. 

Istina je da hiperaktivna deca, obično nemaju mira duže od dva minuta, da često pohađaju više sportskih aktivnosti, da stalno traže da idu napolje da se igraju, iako su odrasli sprečeni da ih vode i da često prave nered po kući. Teško je stalno držati hiperaktivnost pod kontrolom, ali ipak postoje metode da se ovi modeli ponašanja preoblikuju tako da obaveze ne trpe. Hiperaktivnost postaje još izraženija kada krene škola, tada dete ne može mirno da sedi na času, što može ometati druge i ne može da sedi mirno kako bi učilo i rešavalo zadatke.

Zato je važno kod ovakve dece primeniti poseban model učenja i rešavanja zadataka. Jedna od metoda je da se domaći podeli u više nivoa, tako što ćete nakon svakog završenog zadatka, dati detetu tri minuta da se istegne, iskače, ili poigra sa loptom, nakon toga opet sledi nekoliko minuta rada pa pauza. Ovo je mnogo bolje metoda nego da forsirate dete da uradi sve odjednom.

Takođe, veoma je važno napraviti rutinu kod kuće i u danu ovakve dece. Deca inače, bila hiperaktivna ili ne, žele red i određeni obrazac ponašanja. Bilo kakva iskakanja iz rasporeda i odlaganje ih na neki način uznemirava, a hiperaktivna deca biće najbolja verzija sebe, ako kod kuće imaju red i pravila.

U danima kada je u kući vanredna situacija, sigurno ćete primetiti da je vaše hiperaktivno dete još više aktivno, nego ranije. To je njihova prirodna reakcija kako bi pronašli odgovor i vratili sve u svoj prirodan tok. Zato je red rad i rutina, ali i mnogo aktivnosti, siguran put da hiperaktivna deca savladaju svoju energiju i žive kvalitetan život, a da na tom svom putu ne naprave mnogo štete drugima.