Ritmika, ritmička gimnastika Beograd


Iako se u sportu ne može jasno postaviti granica između ženskih i muških sportova, ipak je nekolicina istih još uvek rezervisana samo za jedan pola. Takva je i ritmička gimnastika. Vrlo zanimljiv i atraktivan sport namenjen je isključivo ženskom rodu – devojčicama i devojkama najrazličitijeg uzrasta. Kada se ista posmatra kroz prizmu sporta primećuju se baletski pokreti dobro ukombinovani sa elementima plesa, gimnastičkim pokretima i muzičkim ritmovima koji dopiru iz pozadine. Izvođenje vežbi ritmičke gimnastike se najčešće praktikuje uz upotrebu različitih rekvizita poput obruča, čunjeva, trake, vijače ili lopte. Kako bi se jedna mlada osoba bavila ritmičkom gimnastikom potrebno je da bude vođena velikom ljubavlju prema istoj, kao i da uloži mnogo truda i rada prilikom vežbanja.

Ritmičku gimnastiku možemo posmatrati kao ekipni ili individualni sport. Ista se deli na 5 zasebnih kategorija - baby, children, kadetkinje, juniorke i seniorke – u zavisnosti od starosnog doba ritmičarki. Za razliku od drugih sportova, ritmička gimnastika je jedinstvena po tome što u prvom planu vrednuje lepotu izvođenja svakog pokreta, pa tek onda težinu istog. Insistirajući na eleganciji i gracioznosti pokreta ritmička gimnastika je sport koji devojčice uči da budu upravo takve – mlade dame sa stilskim pokretima i ponašanjem. Pored toga što se ritmičarke na takmičenjima suočavaju sa konkurencijom, one se u doglednoj meri takmiče i sa sobom, sa ciljem dovođenja izvedenih vežbi do perfekcije.

Poreklo i istorijat ritmičke gimnastike
Svoje poreklo ritmička gimnastika pronalazi u Švedskoj. U istoj se po prvi put pojavila pod nešto drugačijim imanom – estetska gimnastika. Njen cilj i glavna uloga tada su bili spajanje emocija, osećanja i izražajnosti kroz zahtevne gimnastikčke pokrete. Stekavši ubrzo izuzetnu popularnost, prva škola Moderne gimnastike se otvara u Berlinu. U istoj se tokom godina koje su usledile tokom izvođenja gimnastičkih vežbi upotrebljavao veliki broj različitih rekvizita.

Četrdesete godine prošlog veka bile su ključne za ritmički gimnastiku. Ista se tada izdvojila kao zasebna sportska disciplina dobivši još više na popularnosti širom sveta. Godine 1964. održano je Prvo svetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici. Isto se odigralo u Budimpešti, a svoje mesto među Olimpijskim disciplinama ritmička gimnastika našla je 1984. godine.
Zbog svoje gracioznosti, lepote izvođenja pokreta i izuzetne specifičnosti ritmičku gimnastiku svrstavaju među najženstvenije sportove. Gimnastika kao kraljica među sportovima, sa velikim zadovoljstvom je dozvolila ritmičkoj gimnastici da postane samostalna disciplina i kao takva osvoji svet neverovatnom brzinom. Ritmičku gimnastiku vrlo često svrstavaju u zaseban vid umetnosti, jer zaista je potrebno biti umetnik kako bi se povezalo naizgled nespojivo – balet, sport, muzika i ples. Upravo zbog toga su devojčice te koje se prvenstveno bave ritmičkom gimnastikom.

Treninzi ritmičke gimnastike
Kada se pogleda sa zdravstvenog aspekta može se primetiti da ritmička gimnastika u izuzetnoj meri doprinosi pravilnom rastu i razvoju tela devojčica od malih nogu. Zahtveni pokreti i vežbe dovode do jačanja muskulature i mišića na telu devojčice, omogućavajući joj da stasa u okretno i spretno mlado biće. Ukoliko dete radovno dolazi i na treninge ritmičke gimnastike, isto je na veoma dobro putu da ispravi svoje držanje, razvije finu motoriku pokreta, uspostavi izuzetnu koordinaciju pokreta i ravnotežu na visokom nivou. Nasuprot tome, čak i odrasle osobe koje se bave ritmičkom gimnastikom mogu da uživaju u prednostima iste. Ritmička gimnastika predstavlja dobar način za sticanje i održavanje koncijice, smanjenje telesne težine do idealne, oblikovanje mišića duž tela i veće zadovoljstvo sopstvenim izgledom i mogućnostima.

Ritmička gimnastika omogućava kreativnim osobama da se izraze na potpuno nov i nesvakidašnji način. Dovoljno je samo da verujete sebi i svojim novostečenim sposobnostima kako biste stvorili predivnu kompoziciju praćenu muzikom u brzom i laganom ritmu. Iako deluje vrlo jednostavno za oko posmatrača svaka pojedična vežba u ritmici je rezultat dugogodišnjeg truda i rada.

Kako bi izvođenje ritmičkih vežbi bilo skladno potrebno je odabrati odgovarajuću muziku kao pratioca istih. Svaka ritmičarka u dogovoru sa trenerom bira vrstu muzike koja će je pratiti dok izvodi vežbe koje su pred njom. Pojedine ritmičarke vole laganije ritmove, a ima i onih kojima više prija ubrzan tempo. Kada su u pitanju obruč, vijača i čunjavi muzika tokom izvođenja vežbi je dinamičnija i brža, dok se za korišćenje trake i lopte akcenat stavlja na laganiji tempo.

Upis na ritmičku gimnastiku
Ukoliko ste zainteresovani za bavljenje ovim predivnim sportom, sve informacije o upisu, kao i o ceni članarina i terminima možete dobiti na broj telefona:  065/8 555 222 - prof Zoran Vranov.