Objavljeno pre 1 godina Ritmika - Sajam

U gimnastičkom klubu Pobednik Vaše devojčice mogu da se, osim sportske gimnastike, opredele i za ritmičku gimnastiku. Jedina od 7 grana gimnastike u kojoj se za...

Objavljeno pre 1 godina Ritmika - Taš Stadion

Ritmička gimnastika je jedan od najlepših sportova koje možete izabrati za vašu devojčicu. Ritmička gimnastika je od 1984.godine postala Olimpijski sport, a mogućnost da...

RITMIČKA GIMNASTIKA


Obaveštavamo vas da GK Pobednik pored postojecih vidova muške i ženske sportske gimnastike zbog velikog ineresovanja otpočinje sa upisom članova na ritmičku gimnastiku za devojčice na lokaciji Sajam i Taš stadion.

U želji da spoje osećanja i emocije kroz pokrete tela Šveđani su izmislili tzv. Estetsku gimnastiku. Ova vrsta gimnastike koja kod devojčica neguje gracioznost pokreta i muzikalnost, spretnost i kreativnost brzo je stekla veliku popularnost i izvan granice ove nordijske zamlje.

Prva škola Moderne gimnastike otvorena je u Berlinu, gde je uz korišćenje rekvizita dobila svoju posebnu čar. Kao sportska disciplina ritmička gimnastika pod imenom Hudoženstvena gimnastika (umetnička gimnastika) prvi put se javlja četrdesetih godina prošlog veka u Rusiji. FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) je formalno 1961. godine uveo ritmiku kao modernu gimnastiku, zatim ritmičko-sportsku gimnastiku, da bi na kraju dobila jedinstveni naziv Ritmička gimnastika. Prvo svetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici održalo se 1964. god. u Budimpešti, a olimpijski sport, ritmička gimnastika postala je tek 1984.godine na letnjim olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Danas sve više roditelja upisuje devojčice na ritmičku gimnastiku u želji da kod svojih malih princeza dodatno razviju motoričke sposobnosti, pravilno držanje tela, gracioznost pokreta, maštovitost i ritmičnost.

Ritmička gimnastika može biti pojedinačni ili ekipni sport.

Podeljena je po kategorijama:

  • Najmlađe pionirke uzrasta do 9 godina
  • Kadetkinje uzrasta do 12 godina
  • Juniorke uzrasta do 15 godina
  • Seniorke od 16 godina

Po mišljenju stručnjaka sa treninzima je najbolje početi kada devojčice navrše 3-4 godine. U početku treninzi se u trajanju od po jedan čas održavaju 2-3 puta sedmično, da bi se u starijim kategorijama taj broj postepeno povećavao.

Kako bi se kod dece razvila neophodna muzikalnost vežbe sa rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) izvode se uz muziku.