Sport okupira dečiju pažnju, iz mnogo različitih razloga. Ponekad deca treniraju zbog druženja ponekad, jer vole određeni sport, a ponekad jer im je zabavno ili žele da se takmiče sa drugima. Na početku deca nisu svesna različitih benefita koje im sport donosi, a roditelji često iz najbolje namere, motivišu dete na određeni ili bilo koji sport. Ukoliko ne postoji ambicija ka uspesima u nekom određenom  sportu i ako se dete ne forsira da ih ostvaruje, sport može biti veoma podsticajan za dete u svakom smislu.

Pored socijalizacije, zabave i kvalitetno provedenog vremena, tu su i zadravstveni benefiti u vidu fizičke aktivnosti i boljeg zdravlja ali i psihičkih i socijalnih benefita, kao što su pripadnost grupi, timski rad i mnogo druženja, postoje i lični afiniteti prema sportu koje dete ima, a koje bi trebalo poštovati.

Baš zato vremenom, su se izdvojili određeni sportovi koji su omiljeni deci, a često se ova lista menja, kada na evropskim ili svetskim takmičenjima, neko od poznatih sportista ostvari značajne rezultate. Tu je pre svega tenis, koji je postao popularan, zbog našeg planetarno poznatog tenisera, Novaka Đokovića, ali i drugi naši sportovi kao što su košarka i vaterpolo.

Ipak postoje neki sportovi koji su odolovali modi i dan danas ostali veoma popularni kod dece, jer pružaju različite mogućnosti.

  • Gimnastika:

Gimnastika, a posebno ritmička gimanstika je omiljena kod devojčica. Ovaj plemeniti spoj sporta i umetnosti ne samo da razvija discipline i fokus, eleganciju i precizne pokrete, već i stvara osećaj za umetnost i igru, ali i razvija kreativnost kroz kombinaciju pokreta. Posebnu draž daju prefinjeni kostimi, koje devojčice obožavaju, kao i mogučnost takmičenja i nastupa, na svetskim događajima.

  • Fudbal:

Najpopularniji muški sport je svakako fudbal, koga treniraju i obožavaju deca širom sveta. Kod nas, a i u svetu, postoji nekoliko stotina klubova, a deca se od malih nogu positovećuju sa poznatim fudbalerima, koji su za njih jedba vrsta idola. Pošto je timski sport u pitanju, on je posebno popularan kod dečaka, jer ima izražen motiv takmičenja, ali i zasebnh ostvarenja, poput davanja golova, koji su lični, ali i timski uspeh. Fudbal se može pretvoriti u profesionalnu karijeru, ako je dete dovoljno motivisano i disciplinovano da se posveti tome. U prilog popularnosti, govori i činjenica da se u svakom parku ili igralištu, delu grada ili kvartu, nalazi bar jedan fudbalski teren.

  • Plivanje:

Životno važna disciplina, koja je veoma zabavna za decu, ali i korisna radi bezbednosti i kupanja u moru ili jezeru, ali i bazenu. Voda i kupanje u moru, ali i na bazenima, je deci posebno zanimljivo, jer ih asocira na letnje radosti i igre u vodi. Zato veliki broj dece u jednom periodu života trenira plivanje, koje razvija celo telo, a neki od njih nastave da se profesionalno bave plivanjem.

  • Košarka:

Zahvaljujući svetskim uspesima naše reprezentacije, košarka je među prvih pet najpopularnijih sportova za decu. Košarkaški teren je svakako nešto bez čega se jedna škola ne može zamisliti, a i veliki je do osnovnog fizičkog vaspitanja.

Ubacivanje u koš i timsko takmičenje, zanimljivi su dečacima ali i devojčicama, zato  svako sportsko takmičenje, obavezno sadrži i kođarku.

  • Odbojka:

Kao i većina sportova na listi, odbojka je zemljani sport koji se igra na odbojkaškom terenu. Štaviše, to je timski sport, koji se igra u dva tima, sa po 6 članova.

Kod ovog sporta aktiviraju se ruke i ramena. Nije rizičan, a veoma je zabavan posebno leti na pesku.

Ovaj sport je najbolji za malu decu jer je jedan od najboljih timskih sportova na svetu.