Gimnastika Beograd

 

 

Motoričke veštine, izvrsno ukomponovane sa sposobnostima kao što su: snaga, spretnost, fleksibilnost, koordinacija pokreta i gracioznost sačinjavaju jedan od bazičnih sportova koji se zove gimnastika.

Gimnastika je osnova svih sportova i neophodna je za fizički, ali i za psihički razvoj dece.
Sportska gimnastika kao jedna od grana gimnastike preporučuje se deci od četvrte godine pa nadalje.
Sportska gimnastika se deli na dve discipline: sportska gimnastika za muškarce i sportska gimnastika za žene.
Gimnastički višeboj je takmičenje na vise sprava u sportskoj gimnastici.
Discipline za muškarce su: parter , konj sa hvataljkama , preskok , razboj , vratilo i krugovi.
Discipline za žene su: preskok , dvovisinski razboj , greda i parter.
 
Sportska gimnastika podstiče pravilno držanje , oblikuje muskulaturu, “izgrađuje” karakter, odgovornost deteta i stvara radne navike.
Bavljenje sportskom gimnastikom stvara od dece jače ličnosti , podiže im samopouzdanje kada uz treninge shvate kolika je njihova snaga , kao i izdržljivost.
Gimnastika podstiče kod mirnije dece veću pokretljivost i uliva im samopouzdanje , a živahniju decu uči disciplini.
Iako je gimnastika individualni sport podstiče druženje i timski rad jer se treninzi izvode u grupama koje su klasifikovane po uzrastima.
Kao odabrani i bazični sport za decu, gimnastika ima mnogo prednosti  u odnosu na ostale sportove i služi kao dobra osnova  za kasniji  odabir nekog drugog sporta ukoliko to dete poželi.
 
Gimnastika je sport koji ima mnogo korisnih “osobina” .
Dok skaču, savijaju se , rade kolutove deca razvijaju mišićnu snagu i formiraju zdravo i jako telo.
Penjanje uz konopac i uz šipku najbolja je “terapija” , a ujedno i prevencija za ravne tabane ( deformitet koji  je u velikoj meri  zastupljen kod dece).
Gimnastika je sport u kome telo prkosi gravitaciji , odnosno  noge , ruke , stopala , nose težinu sopstvenog tela , pa na taj način deci  jačaju i kosti.
Gimnastika podstiče  da se mišići kreću kroz ceo mogući raspon kretanja i ta fleksibilnost u velikoj meri podstiče bolju cirkulaciju.
Vežbanje gimnastike uključuje kod dece funkcionisanje mozga isto koliko i tela , pa na taj način deca vežbaju i koncentraciju , što doprinosi boljem uspehu u školi i lakšem i bržem savladavanju gradiva.
 
Kroz timski rad deca izgrađuju prijateljski i pozitivan stav prema drugima i uče da budu tolerantniji.
Deca koja su odmalena fizički aktivna kasnije su manje sklona stetnim porocima i rizičnim izborima u životu.
Dobro je da slobodno vreme provode na ovakvim mestima gde se na  aktivan način “oblikuju” u zdrave osobe.
Posle uspešno odrađenih vežbi  deca stiču samouveren stav i umanjuje se osećanje nemoći i sprečava pojava depresije.
Uz dozu odgovornosti i uzajamnog poverenja, deca grade sopstveni stav i sportsko ponašanje, kao i samokontrolu.
Uz stručne i odlično odabrane trenere, u sali opremljenoj vrhunskom opremom poznatog svetskog proizvođača gimnastičke opreme “Jannsen-Fritsen“  , u saradnji sa fondacijom “Sports for children” treniranje kod nas će Vašoj deci biti pravo zadovoljstvo.
Uz naše treninge Vaša deca će biti u mogućnosti  da usvoje zdrave životne navike, a osim lepo oblikovanog tela, samopouzdanja i radnih navika steći će i želju da uvek napreduju.
 
Jačajući i negujući takmičarski duh biće u stanju da kasnije sami postave više ciljeve na svom životnom putu.
Mislite na svoju decu, učestvujte u njihovom pravilnom razvoju, pružite im šansu da osete čari ovog nepravedno zapostavljenog sporta kod nas.
Naš klub Vam širom otvara svoja vrata i raduje se svakom novom mališanu.
Dođite i uverite se u lepotu ovog sporta.
Neka  se Vasa deca igraju na pravom mestu.
 

Reč Gimnastika potiče od starogrčke reči gymnos = go, nag. Ova sportska disciplina je kombinacija motoričkih veština i sposobnosti kao što su: koordinacija, gracioznost, spretnost, snaga, fleksibilnost... ukomponovanih sa akrobatskim veštinama, koje izvode podjednako i muškarci i žene. Pod samim pojmom gimnastika može se podrazumevati veština izvođenja kretanja na određeni način i sa jasno definisanim ciljem. Međutim, gimnastika kao sport, odnosno sportska gimnastika predstavlja takmičenje na spravama u muškoj i ženskoj, bilo ekipnoj ili pojedinačnoj konkurenciji.

Danas ovaj sport sjedinjuje sedam kategorija a to su: umetnička gimnastika, ritmika gimnastika, skokovi na trampolini, sportski aerobik, sportska akrobatika i tzv. opšta gimnastika.

Sportska gimnastika sastoji se od niza raznovrsnih vežbi koje gimnastičari i gimnastičarke različitim kombinacijama spajaju u skladne i atraktivne celine, a koje gimnastičke sudije prema pravilniku o ocenjivanju objektivno vrednuju.

Komentari

name:
email address:
Comment:

Ime*:
E-mail:
Poruka*:
Provera*:
Upiši tekst

Pobednik

24.3.2014 2:22 PM

Hvala Aco...potrudili smo se da pruzimo sto vise informacija o gimnastici i o nasem klubu sportske gimnastike - "Pobednik".

Aca

19.3.2014 3:52 PM

Dobar sajt!