Gimnastički razboj


Gimnastički razboj je sprava visine metar i 75cm, mereno od vrha strunjače. Vežbe koje se izvode na razboju, zahtevaju od gimnastičara da izvodi pokrete i okrete, koji u prvi plan ističu njegovu snagu i izdržljivost. Sve vežbe koje izvodi gimnastičar podrazumevaju kompletnu upotrebu razboja po dužini, ispod i iznad šipki.

Prilikom izvođenja vežbi na gimnastičkom razboju, moraju biti dominantni okreti oko uzdužne i poprečne ose. Potrebno je mnogo strpljivog vežbanja i istrajnosti kako bi gimnastičar savladao izazove koje mu postavlja razboj. Iako su veoma zahtevni, pomenuti pokreti na razboju od strane iskusnog gimnastičara deluju izuzetno laki i prirodni.

Akrobatske veštine koje su prisutne i gimnastički elementi, ujedinjeni u skladnu celinu, sa završetkom koji se sastoji od skoka sa sprave i kontrolisanog naskoka, ukazuju na gracioznost, snagu i spretnost gimnastičara. Velike amplitude koje se izvode u visu, na jedinstven način prikazuju samokontrolu tela gimnastičara i dobro vladanje sopstvenim pokretima.