Gimnastički parter


Dimenzije gimnastičkog partera iznose 14 x 14m, sa dodatkom u vidu zaštitinog metra sa svih strana. Kako bi gimnastičar bezbedno izvodio vežbe na parteru, mora postojati elastična podloga koja sprečava povrede istog pri intenzivnim odskocima i doskocima. Takođe materijal koji pokriva površinu za vežbanje mora biti prilagođen koži gimnastičara, odnosno ni u kom slučaju ne sme izazivati iritacije na istoj.

Gimnastički parter naime služi kako bi vežbač pokazao svoju snagu, fokusiranost, savršenu ravnotežu i sposobnost izvođenja najkomplikovanijih premeta i salta. Vežbe na parteru prati muzička pratnja, koju zatim slede plesni pokreti i sekvence različitih okreta i akrobatskih elemenata. Sastavljenje u jedinstvenu celinu gimnastičke vežbe na parteru, pokazuju individualnost svakog gimnastičara i njegov smisao za umetnost.

Potrebno je dosta napornog vežbanja, posvećenosti i istrajnosti kako bi se savladali pokreti koji iziskuju neverovatnu snagu, kontrolu i fokusiranost na krajnji cilj. Gimnastički skokovi i akrobatske veštine koje se izvode u velikim amplitudama na izvestan način pokazuju gracioznost vežbača i ukazuju na njegovu spremnost da dovede u pitanju gravitaciju koja ga čvrsto želi zadržati na tlu.