Gimnastička greda


Gimnastička greda nalazi se na visini od metar i 25cm. Njena dužina iznosi 5 metara a širina svega 10cm. Veoma zahtevna disciplina u ženskoj konkurenciji zahteva od gimnastičarke izvesnu dozu hrabrosti i odvažnosti pri skokovima i premetima za čije usavršavanje je potrebno predano vežbanje u velikom intenzitetu.

Obložena mekim materijalom, gimnastička greda sprečava na taj način povrede gimnastičara i omogućuje im da demonstriraju svoje sposobnosti pred publikom i sudijama na takmičenju. Vežbe na gredi moraju sadržati umetničke i akrobatske elemente, okrete, premete, salta i pozicije tela koje iziskuju savršenu ravnotežu.

Čitavom dužinom grede gimnastičarka mora pokazivati gracioznost, fleksibilnost, skladan ritam, samopouzdanje i kontrolu nad vlasitim pokretima. Vežbe koje se izvode na gimnastičkoj gredi su upravo zbog svoje složenosti i visine same grede veoma spektakularne. Gimnastičarka mora imati potpunu koncentraciju i sposobnost da prati unapred isplanirane korake koji sastavljaju kompoziciju koju izvodi.