Baletanke za gimnastiku


Baletanke za gimnastiku, predstavljaju deo opreme koji gimnastičari proizvoljno nose. U najvećem broju slučajeva baletanke se izrađuju od streča, što gimnastičarima dozvoljava veliki broj proizvoljnih pokreta od kojih zavisi savršenstvo izvedene vežbe.

Unutrašnjost baletanki postavljena je keperom, koji im pored čvrstoće daje još i prijatan osećaj pri nošenju. Takođe baletanke se mogu izrađivati i od kože i skaja u zavisnosti od potreba gimnastičara.

Veoma je važno da se svaki gimnastičar u baletnkama oseća komforno i pre svega stabilno. Gumeni đon na baletankama sprečava mogućnost proklizavanja i daje osećaj stabilnosti gimnastičarima, naročito pri vežbama koje se izvode na gredi i parteru.

Lako nazuvanje i izuvanje baletanki, predstavlja još jednu ključnu karakteristiku ove obuće koja doprinosi gracioznom izgledu gimnastičarki.

Baletanke za gimnastiku mogu biti sa ili bez traka za vezivanje oko članaka, u boji koja odgovara trikou i suknjici gimnastičarke. Iako značajan broj gimnastičarki trenira bez baletanki, odnosno boso, njihova je prednost u tome što čuvaju tabane istih i smanjuju mogućnost padova usled klizavih površina, velikih zaleta i intenzivnog vežbanja koje često dovodi do lučenja veće količine znoja.