Air track


Sportska disciplina pod nazivom air track, za relativno kratko vreme od svog nastanka, zadobila je simpatije velikog broja ljudi širom sveta. Ova izuzetno zahtevna sportska disciplina angažuje mišiće celog tela i stavlja pojedinca pred veliki izazov, predstavljajući skladan odnos koordinacije njegovih pokreta i snage. Od sportista air track zahteva izuzetnu posvećenost, koncentraciju i naporan trening koji zatim biva nagrađen neverovatnim sposobnostima.

Fizička spremnost sportiste i njegova fokusiranost na krajnji cilj posebno dolaze do izražaja pri air track-u. Trening se sprovodi na specijalnoj akrobatskoj stazi odnosno vazdušnom dušeku, koji sprečava mogućnost povreda i pruža gimnastičaru šansu da demonstrira svoje umeće. Staza za air track je konstruisana tako da ublaži pad i gimnastičaru da mogućnost da nastavi sa daljim treningom.

Prilikom air track treninga izvodi se niz premeta i salta koji su nastali zaletom i nožnim odrazom, pri čemu se u prvi plan ističe snaga, koordinacija pokreta i sposobnost gimnastičara da savlada gravitaciju. Air track daje pojedincu potpuni osećaj slobode i kontrole nad vlastitim pokretima, što pozitivno utiče na njegovu motivaciju za aktivnim vežbanjem i usavršavanjem sopstvenih mogućnosti.