Da li je vaše dete timski ili individualni tip?

Kada birate sport za svoje dete, trebalo bi da dobro razmislite, kako o karakteru vašeg deteta, tako i o njegovim interesovanjima.

Kao što znate neki sportovi su ekipni, a neki su individualni. Dete može biti sklono introvertnom ponašanju, povlačenju u sebe i aktivnostima koj samostalno obavlja, dok se može desiti da izbegava rad u timu koji mu ne prija, baš kao i ekipni sport.

Ipak, ovde može postojati zamka, jer kao što znate kroz život, vaše dete će biti primorano da sarađuje sa drugima na poslu, ali i privatnom životu, pa bi kod ovakve dece trebalo razmisliti na koji način razviti njihove socijalne interkacije na pravilan način.

Može biti štetno ako se ionako povučeno dete još više povlači u sebe, izbegavajući timske igre i socijalizaciju sa drugom decom.

Zato je ponekad najmudrije podstaknuti stidljiviju decu da polako ulaze u ekipne sportove. Ponekad će deca na treninzima stajati po strani i neće želeti da učestvuju, ali kao roditelji potrebno je da budete mudra i strpljivi i u početku dovodite dete samo da posmata trening.

Ono će se vremenom opuštati i samo uvideti da su druženja i treniranje sa vršnjacima veoma zabavni.

Ipak, ako vaše dete više preferira individualne sportove poput tenisa, atletike i sličnih sportova, dopustite mu da samo odabere sport za sebe, ali tek nakon socijalizacije dsa drugom decom.

Sa druge strane imamo veoma energičnu, ektrovertnu decu koja žele da su uvek u društvu i kojima je druženje uvek zabavna i korisna aktivnost. Prirodno takva deca su i takmičarski nastrojena, pa će želeti da uvek budu u društvu i da odlaze na mesta gde ima puno dece, poput rođendana, parkova ali i treninga koji podrazumevaju treniranje u grupi.

Ekipni sportovi poput fudbala, košarke, odbojke su najbolji izbor za ekstrivertniju i hiperaktivnu decu, gde će ona naučiti kako da se odnose prema drugima i razvije zdrave veze sa vršnjacima, što će im pomoći i u budućem životu.