Uopšteno govoreći, jedan od uobičajenih razloga zašto deca učestvuju u sportu je održavanje starih odnosa i stvaranje novih među svojim vršnjacima.Time deca šire svoj krug prijatelja, pa osim školskih drugova i drugara iz komšiluka imaju prijatelje i sa treninga. Ova prijateljstva mogu biti veoma jaka, jer decu međusono povezuju ista interesovanja, naročito ako dete duže vreme trenira ili se čak u jednom trenutku opredeljuje za profesionalno treniranje.

Na treningu deca uče, treniraju i igraju se. Uče o međuljudskim odnosima, snalaženju u timu, načinima na koji se moraju nositi sa porazom i pobedom, kao i svim reakcijama koje prate dešavanja na treningu.

Takođe i sam trener, kao jedan od autoriteta, može detetu postati jedan od najboljih prijatelja, ali i velika podrška na putu ka sportskim dostignućima.

Na treninzima deca provode vreme sa prijateljima, dele iskustva napornog treniranja, zdravo se takmiče jedni protiv drugih, a to su neka od najvećih iskustva  koja prožive, baveći se sportom.

Sport ima sposobnost da razvije čvrste odnose među decom. Na primer, osećaj koji deca imaju kada shvate da su prihvaćeni od vršnjaka podstiče njihovo veće samopoštovanje i povećava njihov osećaj zadovoljstva.

Mnogi psiholozi su uvereni da su sportska prijateljstva neuporediva sa bilo kojom drugom vrstom prijateljstva među decom. Dakle, sjajno je kada su deca uključena u sport što je više moguće.

Iako je ovo važno za sve sportske timove, timovi koji su još na početku, mogu nailaziti na prepreke, dok se međusobno ne upoznaju. Izgradnja tima je zabavan, ali i naporan proces. Ovo će pomoći deci da izgrade jaču vezu međusobno, ali i da pokažu svoje sportske veštine.

Srećna deca koja se zabavljaju, rade mnogo bolje od dece koja ne uživaju u iskustvu.

Druženje na treninzima, ne prati samo zajedničku igru, već i putovanja i druge zabavne aktivnosti.

Zato je osim sticanja zdravih navika, fizičkog i psihičkog razvoja, veoma važno da vaše dete stekne puno prijatelja na treningu. Što više druženja, detetu pruža različite mogućnosti da se upozna sa različitostima, što će obogatiti njegov duh i iskustvo, tokom detinjstva.