Svako od nas ima određene želje i vizije, kada je u pitanju njegovo dete. Roditelji potajno žele da ih njihova deca nadmaše i prevaziđu na onim poljima, koja su roditeljima važna. Pa nije retkost da roditelji koji su lekari nameću detetu isti pozov, kako bi nastavili tradiciju, a roditelji koji su sportisti, od malena dete uključuju u onaj sport, gde su u sami napravili određene rezultate.

Problem je u tome, što se često dešava da deca imaju otpor baš prema onim stvarima, kojima se bave njihovi roditelji. Možda je to zbog pritiska koji osećaju od prvog dana ili sumnje da neće ostvariti jednako dobre rezultate na istom polju, a ponekad dete jednostavno nema afiniteta prema određenom sportu, poslu, poziciji ili veštini. Nije retkost da roditelji decu od malena uključe u svoj privatni biznis, jer žele da jednog dana njihova deca to preuzmu.Takođe su skloni i da nemaću određeni sport i dinamiku uspeha.

Ipak, kao što to često biva, na silu se ništa ne može ostvariti, sve dok dete samo ne odabere taj put.

Zato je nametanje određenog sporta loša ideja, jer kao roditelj želite da vaše dete ostvari fantastične rezultate, jer vi niste ili ste iz nekog razloga bili sprečeni da nastavite da se aktivno bavite tim sportom.

U redu je da svom detetu pokažete sve aktivnosti, kojma ste se bavili i osluškujete njegove odgovore na to, da pokušate da pronađete nešto što je detetu posebno inetresantno i usmerite ga u tom pravcu, ali izbegavajte da unapred mislite da će vas dete naslediti u sportu koji ste vi izabrali ili na poslu koji radite.

Svako dete je osoba za sebe i možda je u potpunosti drugačija od vas, nema iste želje i ambicije, zato se preporučuje da detetu pokažete šta sve postoji, ali da ga pustite da ono samo odluči šta će izabrati i u tom dati sve od sebe.

Zato svako forsiranje jednostavno ne daje dobre rezultate i stvara otpor kod deteta. Pokažite svom detetu šta sve od sportova postoji i usmerite ga na onaj sport, za koji je pokazao interesovanje. Sama motivacija i želja dolaze uglavnom iz ljubavi, a tada se i najbolji rezultati ostvaruju.