Gimnastika je najbolji sport za decu, ali i odrasle.

Budući da je gimnastika spoj mnogo elemenata i sportskih disciplina, gde će vaše dete razviti gracioznost, savitljivost, ekeganciju i fokus, ona je dobra osnova za sve buduće sportove, ako se kasnije dete odluči da se oproba i u nekom drugom sportu, poput košarke, fudbala, plesa.

Zauzima zasluženo prvo mesto na listi svih sportova, zbog različitih dobrih i korisnih veština koje će vaše dete usvojiti na treninzima gimnastike.

Fokus, gracioznost, elegancija, samopouzdanje  elastično i jako telo, su odlična osnova, iz koje se može razviti i profesija, ukoliko se gimnastici posvete i u kasnijoj dobi.

Sjajna stvar jeste da za upis na gimnastiku nisu potrebni posebni uslovi. preporučuje se da dete tek sa punih 4 ili 5 godina, započne sa treninzima gimnastike, dok prethodna priprema nije potrebna. Trener gimanstike će u skladu sa uzrastom i nivoom poznavanja gimnastike, raditi sa detetom, na početku na osnovnim pokretima koordinacije, u cilju pripreme tela za napornije vežbe i okrete, a kasnije će sa detetom raditi na sklopu vežbi i koreografijama. Gimnastika, ali i ritmička gimnastika, podrazumevaju korišćenje određenih rekvizita, greda, lopti, činjeva, traka, koje se koriste kako bi ceo gimnastički nastup izgledao bolje i dinamičnije.

U početku ne postoje posebni fizički preduslovi za bavljenje gimnastikom, niti je ona deklarisana kao čisto ženski ili muški sport, dok je ritmička gimnastika prvenstveno zanimljiva devojčicama, te devojčice čine više od 90% ukupno upisane dece, koja treniraju ritmičku gimnastiku.

Gracioznost, elegancija i okretnost se razvijaju vremenom i uz redovne treninge, tako da to nije preduslov za bavljenje gimnastikom. Ipak postoji jedan veoma važan uslov, a to je sama ljubav prema ovom sportu. Kako bi se ostvarili značajniji rezultati, potrebno je biti redovan na treninzima, biti disciplinovan i voleti gimnastiku,jer ona traži i razvja fokus, kreativnost, samostalnost kod dece.

Tek nakon više godina treniranja i kada dete stekne uslove i godine za to, može se takmičiti na državnim i svetskim takmičenjima.

Ljubav prema ovom sportu nije uslov za upis na gimnastiku, ali je veoma važna za dalje napredovanje i uspeh u gimnastici, kako bi imali motivacije da i dalje nastavite sa treninzima.