Sigurni smo da svaki roditelj želi da mu dete provodi vreme u sportskim i fizičkim aktivnostima.

Ponekad u svemu tome umeju da požure i da brzaju, pa je važno da razumeju koja je to donja granica koju bi trebalo da ispoštujemo kada krenemo da razmišljamo o tome da uvedemo sport u svakodnevnicu deteta.

Stručnjaci koji se bave dečijom edukacijom i dečijim treningom, smatraju da je donja granica punih pet godina.

Zašto je baš peta godina odskočna daska za detetov razvoj, moramo razumeti, kako ne bi gubili vreme i svoje i vreme koje trener mora posvetiti deci.

Važno je da ne brzate i ne upisujete dete pre pete godine, na bilo koji sport.

Istina, postoje određene školice sporta koje su namenjene najmlađem uzrastu, ali to se ne može nazvati pravim treningom, koji je efikasan za razvoj Vašeg deteta.

Dete pre napunjene pete godine, nije još uvek dovoljno fizički, emocionalno i socijalno razvijeno. Nema razvijenu pažnju i koncentraciju koja je neophodna za praćenje treninga bilo koje vrste i zato je trening pre pete godine nefunkcionalan. Dete nije spremno da prati trenera, tokom trajanja treninga, nema dovoljno koncentracije da isprati sve zahteve koji se traže od njega, a nije ni dovoljno fizički sazrelo ni spremno za određene vežbe.

Većina sportskih aktivnosti i sportova je kreirano za rad sa decom od 5-12 godine, jer u tom periodu tek kreće interesovanje za sport, a dete dostiže adekvatni kognitivni nivo, da može da usvoji, razume i isprati sva pravila koja se od njega očekuju.

Kada dete mlađe od pet godina prisustvuje treningu, gde su i starija deca, tada starija deca mogu da budu dekoncentrisana od strane mlađe dece, koja mogu sabotirati trening.

Zato se uvek savetuje da roditelji sačekaju da dete napune pet godina, pa tek onda da ga upišu na određeni sport.

Školice sporta su dobar početni izbor jer sadrže elemente svih sportova, a tako možete pratiti i detetova interesovanja, koje će dobiti odličnu osnovu i vremenom pokazati interes za određeni sport, pa ga možete vremenom dalje usmeravati.

Najčešće se dešava da dete pokazuje interesovanje u kasnijem uzrastu, od neke desete godine, kada već može znati koji mu sport ili aktivnost odgovara.