Kada krene školska godina, mnogo roditelja razmišlja o dodatnim aktivnostima na koje bi moglo da upiše dete, kako bi ono na kvalitetan način provodilo svoje slobodno vreme.

Najčeše je to sport, kao što su školice sporta, fudbal, košarka, plivanje, gimnastika, u zavisnosti od dečijih afiniteta.

Tako ispunjen dan, zahteva dobru organizaciju, kao i dobro planiranje obaveza, kako škola ne bi trpela i kako bi dete postiglo sve školske obaveze, ali i obaveze oko treninga.

Dok je još sve na početnom nivou, treninge nije toliko teško uskladiti sa školskim obavezama. Raspored treninga je uglavnom prilagođen školskoj deci, tako da su treninzi organizovani u periodu nakon ili pre nastave.

Kada dete već neko vreme trenira određeni sport i njegovo interesovanje poraste, te dete svo svoje slobodno vreme, koristi da trenira ili igra omiljeni sport ili počne intenzivnije da trenira i odlazi na pripreme i takmičenja, tada je i organizacija mnogo kompleksnija i teža.

Treniranje na malo profesionalnijem nivou i na takmičarskom nivou zahteva više treninga nedeljno, veću posvećenost, pa čak i dodatne treninge pred takmičenje, kao i odlazak i putovanja na državna i svetska takmičenja, u zavisnosti od nivoa koje je dete dostiglo.

Određeni broj dece, se već u najranijem uzrastu opredeljuje da će im sport biti životni poziv, te svo svoje slobodno vreme posvećuju treninzima i sportu, uz saradnju sa trenerima i mentorima. To neretko podrazumeva i odsustvovanje iz škole na nekoliko dana, što večina nastavnika podržava, te je na detetu i roditeljima da pronađu način, kako će balansirati između školskih i sportskih obaveza.

Roditeljima je posebno važno da dete, ne popusti u školi, čak i kada pređe na profesionalno bavljenje sportom, te takva situacija zahteva malo više odricanja, kao i to da roditelji putuju sa decom na takmičenja, i odlaze na nastupe.

Što je rezultat u sportu veći, to je više potrebno vremena kako bi se taj uspeh održao i povećao, za dalje sportske izazove i takmičenja.

U određenim slučajevima, dešava se da se dete prepusti sportu, te da na neko vreme potpuno zapostavi školske obaveze, što može biti veoma riziično za nastavak školovanja. U takvoj situaciji neophodna je uloga roditelja, nastavnika i trenera, kako bi se pronašao adekvatan način da se sve obaveze maksimalno ispoštuju i završe, tako da ni škola, ni treninzi ne trpe.