Trener je pored nastavnika i roditelja i te kako važan autoritet. Reč autoritet u ovom slučaju znači osobu u koju deca imaju poverenja, a li koju ne doživljavaju kao ostale igrače na terenu.

U radu sa decom, trener mora napraviti jasnu granicu u odnosu sa detetom. Previše blag trener neće dete naučiti važnim sportskim kvalitetima, ali ni tehnici, a previše strog trener će napraviti otpor kod deteta i strah, tako da dete ne može da da sve od sebe.

Zlatna sredina je uvek ključ. Svaki trener bi trebalo da postavi jasnu granicu u odnosu, da bude prijateljski nastrojen ali sa distancom, da stavi akcenat na sportsku veštinu i trening, ali da sa druge strane bude podrška detetu.

Veoma je važno da trener u svom poslu oceni temperament svojih polaznika, te da im se prilagodi. Da poštuje ako je neko dete stidljivo, povučeno ili je opet agresivno i nemirno.

Potrebno je da se svakom polazniku prilagodi i da iz njega izvuče najbolje. Kod dece koja krenu u profesionalni sport, trener postake kao drugi roditelj, koji radi na negovoj motivaciji, psihičkoj i fizičkoj spremnosti, brine o potencjanim povredama, i vodi ga tako da iz deteta izvuče ono najbolje, odnosno maksimum.

To je veoma težak posao, jer se ponekad preveliki teret stavlja i na same trenere, a roditelji neretko krive trenera, ukoliko dođe do neuspeha.

U svemu tome najvažnije je da dete ima pozitivan stav prema treneru, da mu veruje, jer će samo tako postići svoj maksimum i dati najbolje od sebe.

Trener bi trebalo da prilagodi svoje ponašanje deci, kako bi ona ostvarila svoj pun potencijal. Poseban problem jeste kada roditelji ne poštuju autoritet trenera, te pokušavaju da nametnu svoj stav u vezi sa treninzima i takmičenjima. To dodatno zbunjuje dete, tako da ono nije sigurno da li da veruje treneru ili ne.

Ukoliko se pitate da li je trener vašeg deteta dobar i kvalitetan, posmatrajte vaše dete na treningu. Zadovoljno dete koje voli trenera i daje svoj maksimum, čak iako nema dovoljno talenta za određeni sport jeste pravi putokaz, da imate kvalitetetnog trenera i da ste na pravom putu.