Sport se, baš kao i mnoge druge oblasti dosta promenio u poslednjih trideset godina. Baš zato postoje određeni pritisci, da dete ostvari uspeh i ambiciju roditelja, a to nije bio slučaj ranije.

Ova novina stvorila je izvesne pritiske kod male dece i imperativ da ostvare izvanredne rezulatate u odabranom sportu. Taj imperativ je izvornu želju za druženjem i rekreacijom umanjio, pa zbog toga, decu moramo polako uvoditi u svet sporta i vežbanja na pravi način. Sa druge strane imamo i povećanu pasivnost kod dece, koja je rezultat prekomerne upotrebe tehnologije, telefona, kompjutera i drugih gedžeta, gde dete na lakši način ostvaruje prividni uspeh. Ali naš zadatak kao roditelja jeste da kod dece razvijemo njihov duhovni, emotivni, intelektualni i socijalni potencijal, zbog čega je sport i bavljenje fizičkom aktivnošću veoma važan. Evo kako da svoje dete uvedete u svet sporta ili da ga vratite na pravi put, a da to bude njegova, a ne vaša želja.

1. Detetu na prvom mestu pružite bezuslovnu ljubav i podršku:

Kada se dete oseća voljeno i podržano od strane roditelja, ono lakše prevazilazi sve probleme na svom putu, brže se otvara i ima optimističniji stav prema izazovima na koje nailazi. Voljeno dete je sigurno dete koje će na pravilan način steći samopouzdanje, a kada ga stekne, ono će biti uspešnije, pozitivnije i otvorenije za sve životne izazove. Sport je samo jedan od izazova u životu svakog deteta. Budite detetu dobar primer i na svom primeru mu pokažite koliko je sport važan za fizički i psihički razvoj bez dodatnih očekivanja da ono ostvari nadprosečne rezultate u sportu.

2. Dozvolite im da sama izaberu sport koji ih zanima:

Ništa dobro neće izaći iz forsiranja određenog sporta i fizičke aktivnosti, koja se roditelju dopada. Pružite detetu mogućnost da proba različite sportove od timskih, do individualnih, od skijanja do plivanja i pratite njegovu reakciju. Nema ništa loše u tome, ako u početku često menja aktivnosti, kako bi pronašlo onu u kojoj najviše uživa. Nemojte nametati detetu sport koji je perspektivan ili sport koji se vama dopada.

3. Uvrstite sport i fizičke aktivnosti od prvog dana

Sigurno ste do sada već primetili da deca usvajaju vase obrasce ponašanja. Nema ništa od toga što ćete pričati detetu da je sport zdrav i koristan, ako se i sami ne bavite sportom. Iako je još malo i nije stasalo za sport, možete uvesti određene fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnicu. Šetajte, igrajte se loptom, trčite po parku. Sve su to fizičke aktivnosti, koje će detetu biti jasan znak da bi trebalo da izabere određeni sport koji će postati deo njegovog života.

4. Izaberite dobrog trenera, dobar termin i pravi sport:

Ponekad deca mogu da odugovlače i da stvore pogrešnu sliku o sportu, koji im se inače dopada, ako imaju neodgovarajućeg i neposvećenog trenera ili trenera koji ne odgovara njegovom senzibilitetu. Možda mu se drugari sa treninga ne dopadaju ili ste izabrali pogrešan termin, kada je dete umorno i nije motivisano da trenira. Veoma je važno da trening isprati detetov ritam, kada je dovoljno odmorno, kada nije gladno ili nervozno. 5. Ne gajite prevelike ambicije ni na početku, ni kasnije: Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka jeste da izaberu sport koji je trenutno popularan i koji može biti perspektivan i forsiraju ga kao jedini izbor, bez obzira da li se detetu dopada ili ne. Pustite dete da ide svojim putem trebalo bi da se trudi da da svoj maksimum, ali i ne mora svaki put da pobedi. Ne postavljajte nerealna očekivanja i imperative pobede u takmičenju.

5. Ne gajite prevelike ambicije ni na početku, ni kasnije:

Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka jeste da izaberu sport koji je trenutno popularan i koji može biti perspektivan i forsiraju ga kao jedini izbor, bez obzira da li se detetu dopada ili ne. Pustite dete da ide svojim putem trebalo bi da se trudi da da svoj maksimum, ali i ne mora svaki put da pobedi. Ne postavljajte nerealna očekivanja i imperative pobede u takmičenju.