TRAMBOLINING


Sve veći broj ljudi u želji da se rastere svakodnevnih pritisaka kako na poslu tako i kod kuće, tragaju za novim vidovima sporta i rekreacije.

Trambolining je sigurno pravi izbor za sve one koji su skloni akrobaciji i koji na taj način žele da podignu nivo adrenalina u krvi . Neverovatna zainteresovanost kako mališana tako i odraslih za ovu granu gimnastike, dovela je do toga da je od skora trambolining svrstan u veliku porodicu Olimpijskih sportova.

Prateći svetske trendove, Gimnastički klub “Pobednik”, je obezbedio svim zainteresovanim, a prvenstveno svojim članovima, da uživaju u čarima skakanja na trambolini. Naravno sve se to odvija pod budnim okom trenera, koji će Vam dati smernice za pravilno akrobatsko izvođenje vežbi na njoj.

Tramboling kao vid sporta i rekreacije, predviđen je za individualno, ekipno i sihrono izvođenje, pa je na osnovu toga i urađena podela na sledeće discipline:

  • Olimpijska trambolina (individualno, ekipno i sinhrono)
  • Tumbling (akrobatska staza) – individualno i ekipno
  • Dvostruka mala trambolina – individualno i ekipno

Vrste trambolina - postoje dve vrste trambolina : velike i male, koje mogu biti okruglog ili pravougaonog oblika, a kako im i samo ime govori razlikuju se po svojim dimenzijama i nameni.

Dimenzija velike tramboline je 530cm x 305cm, a elastično platno, koje je rastegnuto preko metalnog okvira, podignuto je na visinu od 115cm. Zbog svoje veličine i opterećenja koje može da podnese, namenjena je kako najmlađoj, tako i odrasloj populaciji. Mnogi od Vas gledajući mališane kako sa osmehom na licu izvode različite akrobacije na trambolini u dečijim igraonicama sigurno su se već upitali ima li lepšeg osećaja od skakanja po njoj. Za decu verovatno ne. Oni su u stanju da do iznemoglosti prevrću svoje malo telo na njoj, a ono što je interesantno dovoljno je samo nekoliko sunožnih odraza o platno, pa da se vinete u vazduh i prepustite kreativnom izvođenju najrazličitijih akrobacija. Stoga Vam se u prostorijama Gimnastičkog kluba “Pobednik” pruža jedinstvema šansa da se i vinete u vazduh i probudite zaspalo dete u Vama.

Za razliku od velike tramboline, koja može da služi i u rekreativne svrhe, mala se koristi kao neizostavni deo gimnastičkih vežbi. Dimenzije su 150 x 150 i uglavnom služi za odskok sa nje. Postavlja se ispred strunjače, na koju se gimnastičar dočekuje po završetku skoka. Zbog svojih malih dimenzija ova vrsta trambolina od gimnastičara zahteva izuzetnu preciznost pri naskoku, koja se zatim nagrađuje savršenim odrazom i letom kroz vazduh. Mogućnost izvođena vežbi na njoj je gotovo neograničena, te je stoga sa jednakim interesovanjem koriste i mlađe i starije generacije gimnastičara.

Više informacija ovde »