Sportska gimnastika

Muška i ženska

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Sajam - Savski venac

Gimnastički trening centar Pobednik - sajam hala 4 je prvi gimnastički centar u Beogradu i najveci u regionu...

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Taš - Palilula

Gimnastički klub „Pobednik“ sa Vama u ulici Ilije Garašanina broj 24, na Tašu, u sklopu Pete beogradske...

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Zemun

Gimnastički klub „Pobednik“ očekuje Vas na još jednoj lokaciji u Beogradu, u Hali Pinki Zemun - Gradski park 2. Klub je namenjen deci svih uzrasta, koja žele da...

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Novi Beograd

Gimnastički klub "Pobednik" nalazi se i na Novom Beogradu u ulici Goce Delčeva broj 38. Iz godine u...

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Mirijevo

Gimnastički klub „Pobednik“ nalazi se u Sedmoj Beogradskoj gimnaziji u Mirijevu - Šejkina 22. Gimnastika kao osnova svih drugih sportova, spada među aktivnosti...

Objavljeno pre 1 godina Gimnastički klub Vračar

Gimnastički klub „Pobednik“ pronaći ćete na Vračaru, u Južnom Bulevaru u okviru OŠ Svetozar Marković - Hadzi Milentijeva 70. U veoma prijatnom i opuštenom...

SPORTSKA GIMNASTIKA


Sportska gimnastika predstavlja jednu od najpoznatijih i svakako najrasprostranjenijih sportskih disciplina kada je gimnastika u pitanju. Veoma često se pod samim nazivom „gimnastika“, podrazumeva sportska gimnastika, iako je to zapravo pogrešno, a sve to zahvaljujući njenoj popularnosti jednako među ženama i muškarcima.

Sportska gimnastika kao jedna od grana gimnastike preporučuje se deci od četvrte godine pa nadalje.

Osnovna podela sportske gimnastike je na mušku i žensku kategoriju, u kojima se gimnastičari i gimnastičarke takmiče u više različitih disciplina. Kada se zaviri u samu istoriju postanka sportske gimnastike, primetno je njeno prisustvo još u antičkoj Grčkoj kada je služila za pripremu vojnika. Takođe postoje brojni zapisi o primeni gimnastike i u drevnoj Kini i Indiji.

Oblik kakav danas ima sportska gimnastika poprimila je u 19. veku, kada je na prostorima Nemačke i Čehoslovačke uobličena i kao takva prezentovana budućim gimnastičarima i uvek oduševljenoj publici. Nemac Friedrich Ludwig Jahn smatra se ocem sportske gimnastike. On je naime prezentovao najveći broj gimnastičkih sprava tadašnjem sportskom svetu od kojih se neke poput paralelnog razboja i danas koriste.

Među ženske discipline sportske gimnastike ubrajaju se:

  • preskok
  • dvovisinski razboj
  • greda
  • parter

Muške discipline sportske gimnastike obuhvataju:

  • parter
  • konj sa hvataljkama
  • krugovi
  • konj za preskok
  • razboj
  • vratilo

Iako je vreme trajanja određene vežbe u sportskoj gimnastici naizgled vrlo kratko, njen intenzitet je vrlo izražen, što znači da je često fizički zahtevna jer od gimnastičara iziskuje neverovatnu snagu u rukama, nogama, grudima i drugim delovima tela, okretnost, izdržljivost, savitljivost i dobru koordinaciju pokreta.

Sportska gimnastika je postala Olimpijski sport 1896. godine, odnosno od samog početka modernog olimpizma, međutim žene su se tek 1928. godine počele takmičiti u sportskog gimnastici na Olimpijadi.

Na osnovu svojih karakteristika sportska gimnastika se svrtstava u bazicne sportove. Takmičarske kompozicije koje se stavljaju pred gimnastičara sastoje se od niza najraznovrsnijih vežbi, koje su svojstvene svakoj pojedinačnoj spravi. Osnovu svih takmičenja u sportskoj gimnastici čini gimnastički višeboj, koji predstavlja takičenje, kako sama reč kaže na više sprava.

Sportska gimnastika, kao baza svih drugih sportova, priprema telo pojedinca za najrazličitije izazove, čini ga izdržljivim, savitljivim i elastičnim, spremnim da u svakom trenutku dovede u pitanje gravitaciju i svoje fizičke mogućnosti. Njeno blagotvorno delovanje na ljudski um i telo čine je preporučljivom deci oba pola od najranijeg uzrasta.

Sportska gimnastika podstiče pravilno držanje, oblikuje muskulaturu, “izgrađuje” karakter, odgovornost deteta i stvara radne navike.

Bavljenje sportskom gimnastikom stvara od dece jače ličnosti, podiže im samopouzdanje kada uz treninge shvate kolika je njihova snaga, kao i izdržljivost.

Gimnastika podstiče kod mirnije dece veću pokretljivost i uliva im samopouzdanje, a živahniju decu uči disciplini.

Iako je gimnastika individualni sport podstiče druženje i timski rad jer se treninzi izvode u grupama koje su klasifikovane po uzrastima.

Kao odabrani i bazični sport za decu, gimnastika ima mnogo prednosti u odnosu na ostale sportove i služi kao dobra osnova za kasniji odabir nekog drugog sporta ukoliko to dete poželi.
 
Gimnastika je sport koji ima mnogo korisnih “osobina”. Dok skaču, savijaju se, rade kolutove deca razvijaju mišićnu snagu i formiraju zdravo i jako telo. Penjanje uz konopac i uz šipku najbolja je “terapija”, a ujedno i prevencija za ravne tabane (deformitet koji je u velikoj meri zastupljen kod dece).

Gimnastika je sport u kome telo prkosi gravitaciji, odnosno noge, ruke, stopala, nose težinu sopstvenog tela, pa na taj način deci jačaju i kosti.

Gimnastika podstiče da se mišići kreću kroz ceo mogući raspon kretanja i ta fleksibilnost u velikoj meri podstiče bolju cirkulaciju.

Vežbanje gimnastike uključuje kod dece funkcionisanje mozga isto koliko i tela, pa na taj način deca vežbaju i koncentraciju, što doprinosi boljem uspehu u školi i lakšem i bržem savladavanju gradiva.

Kroz timski rad deca izgrađuju prijateljski i pozitivan stav prema drugima i uče da budu tolerantniji. Deca koja su odmalena fizički aktivna kasnije su manje sklona štetnim porocima i rizičnim izborima u životu. Dobro je da slobodno vreme provode na ovakvim mestima gde se na aktivan način “oblikuju” u zdrave osobe.

Posle uspešno odrađenih vežbi deca stiču samouveren stav i umanjuje se osećanje nemoći i sprečava pojava depresije.

Uz dozu odgovornosti i uzajamnog poverenja, deca grade sopstveni stav i sportsko ponašanje, kao i samokontrolu.

Uz stručne i odlično odabrane trenere, u sali opremljenoj vrhunskom opremom poznatog svetskog proizvođača gimnastičke opreme “Jannsen-Fritsen“, u saradnji sa fondacijom “Sports for children” treniranje kod nas će Vašoj deci biti pravo zadovoljstvo.

Uz naše treninge Vaša deca će biti u mogućnosti da usvoje zdrave životne navike, a osim lepo oblikovanog tela, samopouzdanja i radnih navika steći će i želju da uvek napreduju.
 
Jačajući i negujući takmičarski duh biće u stanju da kasnije sami postave više ciljeve na svom životnom putu.

Mislite na svoju decu, učestvujte u njihovom pravilnom razvoju, pružite im šansu da osete čari ovog nepravedno zapostavljenog sporta kod nas.

Naš klub Vam širom otvara svoja vrata i raduje se svakom novom mališanu. Dođite i uverite se u lepotu ovog sporta. Neka se Vaša deca igraju na pravom mestu.

Gimnastički klubovi Beograd

U Srbiji, a i širom Beograda postoji veliki broj poznatih i priznatih gimnastičkih klubova, koji deci i mladima pružaju mogućnost da naprave svoje prve korake u gimnastici koji će ih upoznati sa ovom gracioznom sportskom disciplinom. Ulazak u svet gimnastike pre svega zahteva od budućih gimnastičara posvećenost i veliku ljubav prema ovom sportu, koji ima tendenciju da iskušava motivaciju i sposobnosti vežbača.

Gimnastički klubovi pre svega predstavljaju mesta gde je deci i mladima omogućeno da se druže i u prijatnom ambijentu razvijaju svoje fizičke i mentalne sposobnosti. Posebno osmišljeni programi i gimnastičke vežbe imaju za cilj pravilan rast i razvoj svakog detata, jačanje njegovog samopouzdanja, discipline i snage u rukama i nogama.

Edukacija i pravilno usmeravanje gimnastičara u gimnastičkim klubovima, povereni su trenerima sa iskustvom, čiji je zadatak da prepoznaju i neguju talanat kod dece i mladih zainteresovanih za bavljenje gimnastikom. Nadgledajući njihov napredak treneri u gimnastičkim klubovima, podižu intenzitet vežbi na viši nivo i tim omogućavaju gimnastičarima da dostignu svoje ciljeve i zamisli.

Od gimnastičkih klubova se očekuje da budu opremljeni svim neophodnim spravama za vežbanje i pratećom opremom, koja će deci i mladima omogućiti bezbedne uslove za treniranje. Sprave koje gimnastički klubovi moraju posedovati su vratilo, razboj, parter, krugovi, konj za preskok, konj sa hvataljkama, greda i dvovisinski razboj.