Ženska gimnastika

Sportska gimnastika u ženskoj kategoriji objedinjuje vežbe koje u prvi plan ističu gracioznost, perfekciju pokreta, snagu, izdržljivost i samodisciplinu svake gimnastičarke. Sportska takmičenja za žene u gimnastici sastavljena su od niza raznovrskih vežbi, koje obuhvataju vežbanje na više različitih sprava.

Gimnastičarke se takmiče u sledećim disciplinama:

  • preskok
  • dvovisinski razboj
  • greda
  • parter

Preskok predstavlja vežbu koja u prvi plan ističe dinamičnost, snagu i preciznost gimnastičarke, koja na raspolaganju ima maksimalnih 25 metara zaletne trake. Zalet prvenstveno treba prilagoditi odskočnoj dasci, od čega zavisi uspešnost skoka. Zatim se prelazi u fazu leta nakon odskoka od daske praćenog naskokom na spravu. Tehnički vrlo zahtevni i komplikovani elementi sastavni su deo preskoka koji savladava gimnastičarka.

Zasigurno najspektakularnija sprava u kategiriji ženske gimnastike je dvovisinski razboj. Izvođenje vežbi na ovoj spravi podrazumeva izuzetnu snagu, koordinaciju pokreta i iznad svega hrabrost. Dvovisinski razboj ističe u prvi plan gracioznost i spretnost gimnastičarke, što predstavlja osnovu za bavljenje ovom disciplinom.

Vežbe na gredi sadrže umetničke kombinacije i akrobatske elemente koji su sastavljeni u savršenu celinu. Fleksibilnost, dobar ritam, ujednačen tempo, sampopouzdanje i samokontrola potrebni su kako bi gimnastičarka uspešno izvodila vežbe na gredi.

Za izvođenje vežbi na parteru neophodna je elastična podloga koja gimnastičarki mogućava da izvodi energične pokrete za vreme odraza od tla. Prilikom izvođenja vežbi na parteru gimnastičarka pokazuje svoju dobru ravnotežu, usklađenost pokreta i misli i izuzetnu savitljivost tela.
 

Komentari

name:
email address:
Comment:

Ime*:
E-mail:
Poruka*:
Provera*:
Upiši tekst

Jelena

24.3.2017 1:23 PM

Da li ima zenska gimnastika za starije ( 15 godina ) imala sam predhodno iskustvo ali skoro dve godine nisam trenirala

Anja

18.2.2017 7:18 AM

Molimo vas da jel ne znate da pravim. Vezbe za spagu

Nikola Popovic

29.11.2016 7:42 PM

Poštovanim da li je moguće upisati devojčicu od 11 bez iskustva i pod kojim uslovima? Pozdrav

Ela Vujovic

4.5.2016 12:58 PM

Da li mogu da se upisu i srednjoskolci (17 godina) koji nemaju prethodnog iskustva u gimnastici (da li postoje takve grupe)?

Ivana Stojkovic

21.9.2015 6:40 AM

Poštovani,
Molim Vas kad mogu dovesti svoju ćerku,koja ima 8 godina,na trening,jer je mnogo zainteresovana za gimnastiku
Pozdrav

Jana Babic

19.9.2015 12:20 PM

Imate li grupe za starije?
imam 26 godina i zainteresovana sam za zensku gimnastiku.

ana nikezic

26.8.2015 3:18 PM

kada pocinje upisa novih clanova
upisala bih cerku
ima 8 godina

ana nikezic