AKROBATIKA


Akrobatska gimnastika odnosno akrobatika predstavlja savršen spoj izdržljivosti, veštine i koordinacije tela svakog vežbača. Sastavni deo akrobatike su neobični pokreti koji testiraju ravnotežu gimnastičara i pomeraju granice njegovih mogućnosti. Naime, akrobatika je deo velikog broja sportova, mada je najčešće povezuju sa gimnastikom, iako njene elemente možemo prepoznati i u baletu i ronjenju.

Akrobatika od pojedinca zahteva da ima potpunu kontrolu nad svojom težinom i pokretima, kao i da sa lakoćom izvodi zadate vežbe, oslanjajući se na moć percepcije i sopstvenu snagu. Kao vid umetnosti koji objedinjuje gimnastičke i plesne pokrete akrobatika se javlja još u drevnoj Kini, kada je i postala važan deo njene kulture.

Graciozni akrobatski pokreti, neverovatne veštine, gipkost i samouverenost, osnovne su odlike ove sportske veštine. Premeti, salto napred –nazad, salto mortale i kontra salto, predstavljaju suštinu akrobatike, čiji je cilj testiranje sposobnosti i hrabrosti gimnastičara. Veoma zahtevne vežbe koje uključuju celo telo, utiču na to da pojedinac stekne kontrolu nad svojim pokretima i zadivi sve oko sebe svojim umećem.

Sportska akrobatika namenjena je svima onima koji žele da testiraju granice svoje izdržljivosti, snage i umeća. Akrobatskom gimnastikom se podjednako bave i žene i muškarci, različitih generacija, spremni da prihvate izazov koji im postavlja gravitacija i vlastito telo.